Darmowa dostawa od 0,01 zł

Jak wybrać kubek termiczny cz.1. Technologia produkcji

2024-09-20
Jak wybrać kubek termiczny cz.1. Technologia produkcji

Przegląd technologii kubków termicznych.


Decydując się na wybór swojego pierwszego kubka termicznego zapoznaj się z najbardziej popularnymi technologiami ich produkcji.

Kubki jednościenne plastikowe (tak nie są termiczne)


To zdecydowanie najgorszy wybór jakiego mógłbyś dokonać. Ani to kubek ani termiczny. Wykonywane różną technologią najczęściej wtryskową są najtańszą formą jaką można spotkać w handlu. Jeśli cena to zaleta to mają tę jedyną zaletę.

Kubki jednościenne metalowe.


Najczęściej aluminiowe rzadziej stalowe. Wykonywane metodą tłoczenia. Popularna nazwa to “parzygęba” ponieważ ich ścianka bardzo szybko się nagrzewa. Myślę, że mogą być tolerowane w ekstremalnych warunkach kiedy każdy gram przenoszony na plecach ma znaczenie, a warunki zewnętrzne sprawiają, że gorący płyn błyskawicznie stygnie. Wtedy nalewasz do kubka gorący płyn z termosu lub czajnika i po chwili nadaje się do picia.

Kubki dwuścienne plastikowe lub plastikowo-metalowe.


W tej kategorii spotyka się ich dwa rodzaje: zewnętrzne ścianki są metalowe, a środek plastikowy lub odwrotnie; zewnętrzne ścianki są plastikowe, a wnętrze jest metalowe. W obu przypadkach trudno mówić o kubku termicznym ponieważ w tej technologii przestrzeń między ściankami nie da się skutecznie izolować. Znajduje się w niej powietrze które jest słabym izolatorem, a dobrym przewodnikiem ciepła lub sporadycznie izoluje się takie kubki pianką poliuretanową wtedy charakteryzują się dość znaczącą wagą. O ile zastosowanie wewnętrznej ścianki metalowej może mieć sens ponieważ płyny kawa lub herbata nie przyjmują obcych zapachów i smaków o tyle w produktach, które mają wewnątrz plastikowy wkład Istnieje duże ryzyko, że zarówno kawa jak i herbata będą śmierdziały plastikiem.

Kubki dwuścienne metalowe.


I tutaj znów warto zwrócić uwagę jak dokładnie czyli w jakiej technologii izolowane są ścianki. Najtańszym rozwiązaniem jest izolowanie ścianek powietrzem. Taki kubek utrzymuje temperaturę dość krótko, a charakterystyczne jest to, że zewnętrzne ścianki które trzymamy w dłoni dość szybko się nagrzewają. Stosuje się również w takich przypadkach (chociaż obecnie coraz rzadziej) wypełnianie tej przestrzeni między ściankami pianką poliuretanową.

Tutaj podobnie jak w technologii plastikowo-metalowej końcowy produkt charakteryzuje się dosyć wysoką wagą, a jego izolacja termiczna jest bardzo słaba. Najlepszym rozwiązaniem są kubki termiczne, których ścianki są metalowe a przestrzeń między ściankami izolowana próżniowo. Moglibyśmy zagłębiać się tutaj stopień próżni (próżnia wysoka, próżnia niska) ale to są już szczegóły techniczne nie do zbadania przez użytkownika.

Najważniejsze dla nas jest to, że tak wykonane kubki termiczne charakteryzują się bardzo dobrą termiką. Długo utrzymują wysokie temperatury płynów i bardzo długo utrzymują zimno płynów. Taki kubek termiczny świetnie sprawdza się przez cały rok. W lecie wystarczy jedna kostka lodu aby schłodzić płyn nawet przy temperaturze zewnętrznej powyżej 30 stopni i cieszyć się zimnym napojem, a w zimie utrzymują temperaturę wysoką wystarczająco długo aby przez kilka godzin mieć pod ręką gorącą kawę albo herbatę.

Rzadko w takich produktach jesteśmy w stanie sprawdzić przed ich zakupem w jaki sposób zostały uszczelnione oraz z jakiego gatunku stali zostały wykonane. Z dużą dozą prawdopodobieństwa i zaufania należy obecnie przyjąć, że wszystkie będą posiadały atesty dopuszczające do stosowania ich z żywnością ponieważ kary za ewentualne uchybienia są gigantyczne.

W tym miejscu warto przytoczyć historię kilkunastu wpadek producentów produktów wykonanych z tworzyw sztucznych, które były wycofywane z handlu. Pod pozorem ich ekologiczności producenci tworzyli kubki z bambusa lub z tworzyw termoplastycznych zawierających w cudzysłowiu ekologiczne materiały. Nietrudno sobie wyobrazić, że takie termoplastyczne tworzywa są obrabiane w dość niskich temperaturach ponieważ w wysokich temperaturach te ekologiczne dodatki uległyby zwęgleniu. Co za tym idzie przy tworzywach, które są termoplastyczne w niskich temperaturach rzędu kilkuset stopni, nalanie do nich płynu o temperaturze 100 stopni powoduje uwolnienie się związków, które są szkodliwe dla zdrowia. Łatwo można sprawdzić w sieci ilość przypadków produktów wycofywanych z handlu przez takie firmy jak Ikea albo Orlen kiedy mowa o kubkach z tworzywa zmieszanego z bambusem lub wykonanych z tzw. recyclingu czyli resztek tworzyw.

 

Czy gatunek użytej stali będzie miał tutaj wpływ na użytkowanie? Jedynie w marginalnych przypadkach. Zdarza się mianowicie, że są osoby uczulone na chrom i nikiel, a ten w niewielkiej ilości jest dodawany do stali aby zwiększyć jej plastyczność.

Znacznie większe znaczenie będzie miała grubość użytych ścianek. W tanich produktach ścianki zewnętrzne są wykonane z blachy tak cienkiej, że daje się ją z łatwością uginać pod palcami nie ma to większego wpływu na użytkowanie ale zdecydowanie ma wpływ na trwałość produktu. Przy tak cienkich ściankach każdy upadek lub uderzenie kubka termicznego będzie powodował wgniecenie, a czasami nawet dziurę. W dłuższym okresie trzeba pamiętać o tym, że taka cienka blacha, choć trudno to sobie wyobrazić przepuszcza cząsteczki powietrza. Po pewnym czasie próżnia, która izolowała ścianki przestaje być próżnią, a wymiesza się z cząsteczkami powietrza i tym samym izolacja termiczna spadnie. W kolejnym wpisie o tym jakie nakrętki są stosowane w kubkach termicznych i jak to wpływa na ich użytkowanie.

Pokaż więcej wpisów z Wrzesień 2024


pixel