Jak wybrać termos?
Jak wybrać dobry termos?
Na wstępie uwaga ogólna. Nie jesteście w stanie w sklepie stacjonarnym lub przez internet ocenić czy dany termos jest dobry (czyli m.in. czy będzie długo trzymał ciepło).
Możecie jedynie opierać się na rekomendacjach znajomych lub zaufać sprzedawcy.
To co ogólnie wpływa na długość utrzymywania ciepła to:
- pojemność termosu (im większa tym dłużej będzie utrzymywał ciepło w porównaniu z innymi)
- technologia wykonania (stalowy lub szklany wkład, izolacja powietrzem, próżnią lub pianką)
- szerokość wlewu i wysokość korka (im szerszy i krótszy korek tym straty ciepła wyższe)
Ale nawet wśród termosów o większej pojemności, izolowanych próżniowo i z wąskim korkiem zdarzają się te słabo trzymające ciepło. Po prostu zostały źle zaprojektowane.
Wybierając termos odpowiedzcie sobie na pytanie gdzie i jak będziecie go używać.
ile płynu potrzebujecie zabrać? (np. 2 szklanki wrzątku dla dziecka do kaszki na spacerze czy 1 litr dla siebie i innych osób na wycieczce w górach)
jak długo powinien utrzymywać maksymalną temperaturę (na spacerze czy w podróży samochodem wystarczy Wam z pewnością kilka godzin, ale już na wycieczce zimą w góry najlepiej kilkanaście godzin)
Zwróćcie uwagę, że nie zawsze jest sens kupować modele z najwyższej półki.
Czy planujecie popijać ciepłą herbatę po 24 godzinach? A może raczej wcześniej osiągniecie już swój cel podróży albo miejsce pośrednie.
Według nas natomiast chyba ważniejsze, żeby termos utrzymywał maksymalną temperaturę w czasie ok. 12 godzin.
Jak przygotować termos?
- Przed pierwszym użyciem wystarczy umyć ciepłą wodą z płynem do mycia naczyń
- Przed zalaniem właściwym napojem nalewamy wrzątku czystej wody i odczekujemy ok. 5 minut
- W tym czasie powinniśmy mieć już pod ręką drugą porcję wrzątku
- Dla herbaty przygotowujemy mocną esencję np. w szklance
- Pierwszą partię wody wylewamy, sypiemy cukier (jeśli używamy) wlewamy esencję i zalewamy wrzątkiem. W połączeniu z wcześniej przygotowaną esencją powinniśmy otrzymać płyn o temp. ok. 92-95 stopni Celcjusza
- Pierwsza wylana partia wody posłuży do ogrzania wewnętrznych ścianek termosu