Termos obiadowy
Historia wynalezienia termosu sięga początku XIX wieku, dokładnie w 1907 roku Reinhold Burger opatentował pomysł na umieszczenie szklanego naczynia Dewara w metalowej obudowie, która miała na celu ochronę przed stłuczeniem, dzięki czemu możliwe stało się przechowywanie gorących i zimnych napojów, zup oraz innych potraw - w każdym domu.
Termos obiadowy w przeciwieństwie do tradycyjnych termosów turystycznych (używanych głównie do kawy i herbaty), to produkt, który dopiero zyskuje popularność. Jakie są różnice między termosem turystycznym, a termosem obiadowym? Tak naprawdę, podstawową różnicą jest kształt termosu. Termos obiadowy, termos na zupę jest z reguły niższy i szerszy, aby można było swobodnie z niego zjeść posiłek. Dodatkowo, warto podkreślić, że szeroki wlew poza tym, że ułatwia wkładanie i wyjmowanie pożywienia - zapewnia łatwe utrzymanie termosu w czystości. Bez problemu jesteśmy w stanie umyć wnętrze tego typu termosu, co niestety może być kłopotliwe w przypadku wysokich termosów turystycznych.
Ważną rzeczą jest również wybór pojemności, dlatego warto się zastanowić jakiego rodzaju posiłki i w jakiej ilości będziemy w nim przechowywać. Czy będzie to obiad dla dwóch, czy jednej osoby? Należy również pamiętać, że większy termos dłużej utrzyma oczekiwaną temperaturę od mniejszego.