Termosy obiadowe, termosy na jedzenie Contigo
( ilość produktów: 2 )Na zupę i drugie danie - termos na obiad
Historia tego, jak został wynaleziony termos obiadowy, sięga początku XIX wieku. Dokładnie w 1907 roku niemiecki inżynier Reinhold Burger opatentował pomysł na umieszczenie szklanego naczynia Dewara w metalowej obudowie, która miała na celu ochronę przed stłuczeniem. Dzięki temu możliwe stało się długie przechowywanie gorących i zimnych napojów, zup oraz innych potraw w każdym domu oraz w czasie każdej podróży.
Czym różni się termos na jedzenie i ten turystyczny?
Co przede wszystkim różni termos na zupę i ten podróżny? Tak naprawdę, podstawową różnicą jest kształt pojemnika termicznego. Modele dedykowane obiadom są z reguły niższe i szersze. A wszystko po to, by można było swobodnie włożyć do nich danie i wygodnie zjeść posiłek. Dodatkowo warto podkreślić, że szeroki wlew który ma każdy termos na obiady zapewnia łatwe utrzymanie pojemnika czystości. Bez problemu jesteśmy w stanie umyć wnętrze tego typu produktu wkładając do niego dłoń, co niestety może być kłopotliwe w przypadku wysokich termosów turystycznych.
Niemniej ważną rzeczą jest również wybór właściwej pojemności, jaką będzie miał nasz termos na jedzenie. Zastanówmy się jakiego rodzaju posiłki i w jakiej ilości będziemy w nim przechowywać. Czy będzie to obiad dla dwóch, czy jednej osoby? Zupa czy makaron z sosem i warzywami? Należy również pamiętać, że duży termos spożywczy dłużej utrzyma oczekiwaną temperaturę od tego mniejszego. Oczywiście wpływ na termikę będzie miało także to, czy trzymamy produkt cały czas zamknięty, czy też otwieramy go kilka razy, jedząc danie partiami.

Termos obiadowy stalowy Contigo 300ml - Syrenki
